KUNGLIGA OPERAN

HÖSTEN 2022

BILJETTSLÄPP
17 MAJ

ARIADNE PÅ NAXOS

Premiär

Strauss skruvade metaopera

ARIADNE PÅ NAXOS

Premiär

STRANDAD

Urpremiär

Nyskriven opera av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski

STRANDAD

Urpremiär

ROBBINS/ BALANCHINE

Premiär

Baletterna som gjorde New York till en dansmetropol

ROBBINS/ BALANCHINE

Premiär

FLYG VART DU VILL

En hejdlös resa in i det gåtfulla

Unga på Operan
Urpremiär

FLYG VART DU VILL

»Vi behöver konsten för att förstå vår värld, vår historia och vad det innebär att vara människa«

Birgitta Svendén VD

»Vi behöver konsten för att förstå vår värld, vår historia och vad det innebär att vara människa«

Vi på Operan är oerhört glada över att kunna presentera ett mångfasetterad och färgstarkt program till er denna höst. Vi har alla levt i en märklig tillvaro på grund av pandemin de senaste åren. När jag skriver dessa rader befinner vi oss i en ny och ofattbart mörk och oroväckande tid. Att under sådana omständigheter ägna sig åt klassisk scenkonst med sång, dans och musik kan verka omöjligt. Samtidigt är det kanske då vi som bäst behöver konsten i våra liv, mer än vad vi kanske tror. Vi behöver den för att förstå vår värld, vår historia och vad det innebär att vara människa. Och vi behöver den för att träffa varandra, dela upplevelser, berikas av mänskliga möten.

Varmt VÄLKOMMEN
   till HÖSTEN
  Kungliga Operan!

Birgitta Svendén VD

Det finns så mycket att upptäcka på Kungliga Operan denna höst. Vi presenterar dels klassiska operor och baletter, , dels verk från 1900-talets mest kreativa strömningar och dels det allra senaste,  uruppföranden av  specialskrivna beställningsverk för både vuxna och barn. Med allt detta tillsammans med ett antal unika konserter har Kungliga Operan något att erbjuda alla.

Efter tretton år som operachef och vd för Kungliga Operan är det i sommar dags för mig att lämna denna fantastiska arbetsplats.  Jag vill passa på att tacka alla er som kommit till Kungliga Operan genom åren, ni trogna abonnenter, ni som kommit för första gången, alla barn och unga, vår kära Donationsfond, alla ni som kommit att älska våra konstarter.  Och ett lika stort tack till er som har upplevt våra produktioner när vi har gjort gästspel, genomfört turnéer och gett digitala föreställningar på Operan Play. Ni har alla bidragit till att inte bara jag har älskat detta jobb, utan till att hela huset och kompaniet har fyllts med liv och energi. Vi saknade er så mycket när pandemin skilde oss åt, och vi var så glada att ni ville komma tillbaka när vi kunde öppna Operahuset igen. Ert stöd och ert genuina intresse har för mig betytt mycket och jag tar med mig detta med djup tacksamhet.

Birgitta Svendén VD

TROLL–FLÖJTEN

TROLL–FLÖJTEN

»folkligt, festligt, fullsatt« SvD

  LA TRAVIATA

  LA TRAVIATA

Elin Rombo som Violetta

»Kungliga Operan är ett internationellt operahus, Sveriges operafönster mot världen«

Michael Cavanagh OPERACHEF

»Kungliga Operan är ett internationellt operahus, Sveriges operafönster mot världen«

»Opera är historieberättande i sjungen form, vilket bör vara – och är, hos oss – många olika saker. Jag är väldigt entusiastisk över att utforska och presentera alla de olika sätt som vi sjunger våra berättelser för varandra. I höst har vi premiär på Ariadne på Naxos, som när den skrevs för drygt 100 år sedan var en helt banbrytande opera, eftersom den hela tiden påminner om att den är en opera och att vi är en publik. En intellektuell komedi med musik av Richard Strauss, en av tidernas största tonsättare av sång. Vi har också en helt nyskriven opera, det vackra och drabbande posttraumatiska dramat Strandad som skapats av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski på beställning av Kungliga Operan. Dessutom repriserar vi tre älskade klassiker: Mozarts Trollflöjten, Verdis La traviata och Puccinis La bohème.« 

Michael Cavanagh OPERACHEF

 LA BOHÈME

 LA BOHÈME

»nordiska bohemer övertygar med röstprakt« SvD

»Det känns fantastiskt att
få arbeta med Kungliga Operans musikutbud«

Alan Gilbert MUSIKCHEF

»Strauss har en sådan otrolig känsla för sångrösten, vilket gör hans musik till en fröjd att dirigera«

»Det känns fantastiskt att få arbeta med Kungliga Operans musikutbud « säger Alan Gilbert, som under spelåret 2021/2022 dirigerade Valkyrian, Löftet och Flickan från Västern på Kungliga Operan. » I höst ser jag väldigt mycket fram emot att dirigera Richard Strauss Ariadne på Naxos, det här är första gången som jag tar mig an denna opera. Strauss är en mästare. Han har en sådan otrolig känsla för sångrösten, speciellt den kvinnliga rösten, vilket gör hans musik till en fröjd att dirigera. Ariadne är en fokuserad karaktär, det går att ta fram det mänskliga och komplexa hos henne. Det är en opera som det är fascinerande att arbeta med. Jag gick så djupt jag kunde in i musiken när vi repeterade den, precis innan pandemin kom och vände upp och ned på alla planer – så jag är väldigt lycklig över att vi äntligen får presentera den för Kungliga Operans publik i höst.«

Alan Gilbert MUSIKCHEF

ASKUNGEN

SAMTIDA Askungen i KOREOGRAFI av Tamara Rojo

»Balett är en evigt internationell och evigt kreativ konstform, och Kungliga Baletten visar hela dess spektrum«

Nicolas Le Riche BALETTCHEF

»Balett är en evigt internationell och evigt kreativ konstform, och Kungliga Baletten visar hela dess spektrum«

»Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för balett och vårt uppdrag är att ge en heltäckande bild av balettvärlden. När vår säsong ska sättas ihop försöker jag fånga upp olika trender i dansvärlden och balansera dem med de traditionella baletterna som vi också vill presentera för publiken.«

»Denna höst sätter vi upp tre produktioner som kompletterar varandra på ett ljuvligt sätt. Don Quijote är en helaftonsbalett, en klassiker från 1800-talet som fick ny koreografi 1966 av den legendariske Rudolf Nurejev – och precis som Svansjön förra säsongen har den blivit en klassiker i sig själv. Denna balett är en mer romantisk och kärleksbetonad berättelse än Cervantes roman som den bygger på. Nästa produktion är helt annorlunda: Robbins/Balanchine, en hyllning till den neoklassicistiska baletten från mitten av 1900-talet, och till de två New York-baserade koreografer som skapade och definierade den.

Nicolas Le Riche BALETTCHEF

      DON QUIJOTE

      DON QUIJOTE

Äventyrsresa full av färg och liv

HÖSTENS
ABONNEMANG

Bli FLEX-abonnent och se fram emot en höst full av opera och balett, välj minst tre föreställningar och få 25 % rabatt på biljettpriset.

Fånga röda-mattan-känslan med vårt PREMIÄR-abonnemang och säkra din chans att se ny opera och balett först av alla.

SKRÄDDARSY &
säkra din
HÖST hos oss

 UNGA PÅ
   
OPERAN

Upptäck

I en splittrad värld håller berättelserna ihop oss. Unga på Operan ska vara en lägereld.

Unga på Operan öppnar nya världar för ung publik. Varje år deltar cirka 50 000 barn och unga i Operans verksamhet. Förutom att skapa föreställningar med musik, dans och opera, riktade till publik från de allra yngsta till unga vuxna, har Unga på Operan en omfattande pedagogisk verksamhet både i Operahuset och ute på skolor. Dessutom erbjuder vi ytterligare aktiviteter för barn i form av Barnlördagar och lovaktiviteter. En Barnlördag består i regel av en guidad familjevisning följd av en extra aktivitet, som kan vara kostymprovning, musikalisk överraskning, eller instrumentprovning. Unga på Operan kommer också att erbjuda prova-på-balett, julkonserter samt den nya bleckblåskonserten Blåsa, blänka, blixtra som alternativ till guidad visning under vissa Barnlördagar.

»Man behöver ingen förförståelse för att drabbas och ryckas med av opera och balett«

Ellen Lamm KONSTNÄRLIG CHEF UNGA PÅ OPERAN

»Man behöver ingen förförståelse
för att drabbas och ryckas med
av opera och balett«

»Alla barn ska självklart ha möjlighet att få ta del av kultur«, säger Unga på Operans konstnärliga chef Ellen Lamm, »och de konstformer som vi sysslar med på Kungliga Operan passar så bra för unga besökare eftersom just konstupplevelser kopplade till musik, sång och rörelse talar så direkt till våra känslor. Man behöver ingen förförståelse för att drabbas och ryckas med av opera och balett, både det musikaliska och det visuella går rakt in i hjärtat. I höst presenterar Unga på Operan Flyg vart du vill, en helt ny produktion som riktar sig till barn i mellanstadiet. Det är en vild resa genom sju musikaliska världar med målet att göra döden begriplig. Här trängs akrobater, operasångare och musiker på scenen, med en scenografi som ständigt förvandlas. Dessutom fortsätter Unga på Operan med den populära webbserien Det magiska huset, riktad till barn mellan sex och tio år, där man får följa med bakom kulisserna och förundras...

Ellen Lamm KONSTNÄRLIG CHEF UNGA PÅ OPERAN

 SOVA VAKEN

En liten opera om stora känslor

Unga på Operan
Urpremiär

Det magiska huset är Operan Plays webbserie för barn och unga och alla andra som är nyfikna på oss här i Operahuset. 

DET MAGISKA HUSET

STUDENT ELLER
UNDER
26 ÅR?

Sitt VAR som helst till HALVA priset. NÄR som helst.

Inget log-in. Inga avgifter.

OPERAN PLAY

För dig som inte kan komma till Operahuset visar Operan Play höstens premiärer och andra utvalda föreställningar.

KUNGLIGA
HOVKAPELLET

I nästan 500 år har Kungliga Hovkapellet funnits – längre än Kungliga Operan själv.

Det var invandrade spelmän, »pijpare och trompetare« som lade grunden till Kungliga Hovkapellet. Nästan 500 år senare är de inte bara en av världens äldsta orkestrar utan också Sveriges största med sina 105 musiker. Från att ha varit en hovmusikinstitution under Gustav Vasa är de, sedan Kungliga Operan grundades 1773, husets hjärta och förenar alla dess konstformer.

Förutom att spela i föreställningar av operor och baletter framför Hovkapellets musiker symfonikonserter, kammarkonserter och  lunchkonserter. Ett särskilt ansvar för Hovkapellet har Operans musikchef, världsdirigenten Alan Gilbert.

KUNGLIGA
HOVKAPELLET

GRATISKONSERT PÅ GUSTAV ADOLFS TORG

21 AUGUSTI 2022 KL. 20.00

KONSERTER MED

KUNGLIGA HOVKAPELLET

HÖSTEN 2022

KAMMARKONSERT I GULDFOAJÉN

15 SEPTEMBER 2022 KL. 19.00

Bergakungen - Romeo och Julia

25 NOVEMBER 2022 KL. 19.00

NYÅRSKONSERT

31 DECEMBER 2022 KL. 18.00
Biljetter släpps senare

             EVA

DAHLGREN

 »frisyrerna ska stå på ända
när vi är klara«
EVA DAHLGREN

Live på Kungliga Operan

LUNCH–
KONSERT

Flera dagar i veckan ges våra populära lunchkonserter i vackra Guldfoajén med Kungliga Operans egna artister. Konserterna börjar med lunch kl. 11.45 och pågår till cirka kl. 13.00.

KUNGLIGA
OPERANS KÖR

Kungliga Operans kör var med redan vid den första premiären 1773 och har sedan dess varit en oumbärlig del av Kungliga Operans verksamhet.  

En kör som aldrig står still

Björnar, vampyrer eller trebenta grisetter... Kungliga Operans kör bemästrar sång på absolut högsta nivå samtidigt som de både agerar och dansar på scenen. Kungliga Operans kör var med redan vid den första premiären 1773 och har sedan dess varit en oumbärlig del av Kungliga Operans verksamhet.  

Kungliga Baletten är ett av världens äldsta balettkompanier och grundades redan 1773 av Gustav III. Det är Sveriges största danskompani med uppdrag att vårda och utveckla den klassiska baletten, i kombination med moderna och nyskapande verk.

KUNGLIGA
BALETTEN

Kungliga Operan har idag cirka 20 fast anställda sångare som tillsammans med svenska och utländska gästsolister står för rollerna i alla produktioner. Denna säsong framträder bland andra Elin Rombo, Michael Weinius, Christina Nilsson och Hanna Husáhr på Operans stora scen.

KUNGLIGA
   OPERANS SOLISTER

DITT BESÖK

Vi önskar dig varmt välkommen till Kungliga Operan!

OPERAN

X

TRA

Öppna föreläsningar, introduktionskvällar, premiärsamtal, presentationer av kvällens föreställning, återkommande samarbeten med Dramaten och unika möten med koreografer, sångare, tonsättare och regissörer. Passa på att förgylla och fördjupa din upplevelse med oss!  

Följ med på en cirka en timme lång guidad tur genom Operahuset och dess historia! Lyssna till personliga berättelser som inte finns nedskrivna i några guideböcker. För alla åldrar.

GUIDAD VISNING

STÖD
KUNGLIGA OPERAN

Vill du bidra till scenkonstens utveckling och förädling? Du kan stödja specifika projekt, bli företagspartner eller medlem i vår Donationsfond.

»Att få vara med och göra skillnad för skolbarn i vardagen är något som hela koncernen känner stolthet över.«

Cecilia Kolga WALLENIUS LINES

SAMARBETSPARTNER
WALLENIUS LINES
FÖRETAGSVÄN
SAVANA

TACK TILL VÅRA DONATORER
FÖR ERT VÄRDEFULLA ENGAGEMANG!

Alf & Bibbi Sollevi
Anders Holmlund
Anders och Hilary Johansson
André Andersson
Barbro Saléns stiftelse
Bjoern Rhodiner & Göran Åholm
Bruno & Ulla Trönnberg
Carl & Margareta Adlercreutz
Carl-Johan Bonnier
Familjen Anders Börjesson
Fanny Sachs & Marcus Wallenberg
Gaby Borglund
Hélène Thofelt Sundberg
Johan & Milena Veertee
Jörgen & Lena Österberg

Karl Otto & Ingemo Bonnier
Kerstin & Melker Schörling
Lars Lundqvist
Lennart & Kitty Ericsson
Magnus Sundström
Margareta Wallenius-Kleberg
Mats & Eva Qviberg
Olof Hellstenius
Paul & Monica Lederhausen
Stefan & Kristin Hellberg
Thomas & Annette Ericson
Torbjörn Gunnarsson
Tore Erkén
Till minne Gunnar & Märta Unger
Till minne Jan Ohlin

Samt ett flertal anonyma givare.

TACK TILL ALLA STIFTELSER SOM STÖDJER
OSS MED BIDRAG OCH ENGAGEMANG!

Anders Walls stiftelse
Signatur
Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden

MAT OCH DRYCK PÅ OPERAN

Välkommen till en kulinarisk upplevelse i en vacker och historisk miljö, en trappa ned från Kungliga Operans entré. I början av 1900-talet ett stammishak för bohemer – idag en lika praktfull som intim restaurang och bar. 

ARKIVET

Vilka stod på scenen under ditt första operabesök? Hur såg en affisch ut på slutet av 1800-talet? I våra gömmor finns många skatter. Förskonat från eldsvådor och andra skador har Kungliga Operan, som ett av Europas äldsta operahus, välbevarade arkiv och samlingar.

      DJUPDYK i en
historisk SKATT–
    KAMMARE

NYHETS–
BREV

Ta del av nyheter först av alla

HELA Sveriges hus

för OPERA & BALETT

KUNGLIGA OPERANS SÄSONGSPROGRAM
ÄR VINNARE AV SVENSKA DESIGNPRISET
OCH PUBLISHINGPRISET SAMT
CLIO CREATIVITY AWARDS.


ANSVARIG UTGIVARE Birgitta Svendén

KOMMUNIKATIONSCHEF &
IDÉANSVARIG Catarina Falkenhav

PROJEKTLEDARE Annica Sand

FORMGIVNING Magnus Israelsson

TEXTERNicholas Ringskog Ferrada-Noli, Sara Stolt

MUSIKREDAKTÖR (Förutom Omslagskoncept) Torbjörn Eriksson

OMSLAGSKONCEPT FOTO/FILM Henrik Halvarsson, 3D Wang & Söderström

PROJEKTLEDNING Moa Wiking

FOTO Beata Cervin, Sanna Dahlén, Robert Eldrim, Izabella Englund, Markus Gårder, Klara G, Marcus Hansen, Henrik Halvarsson, Karolina Henke, Alexander Kenney, Thomas Klementsson, Hans Nilsson, Morgan Norman, Nils Emil Nylander, Sara P Borgström

FILM Arthur Ljunggren, Henrik Halvarsson, Karolina Henke

STYLING Jeanette Stener, Michael Glas, Christian Lacroix,
Moa Möller, Bente Rolandsdotter, Nina Sandström, Linea Stenfors, Magdalena Åberg, Karin Ørum

MAKE UP & HÅR Catherine Dichy, Daniela Krestelica,
Petra Stenhammar, Therese Svenbo, Sandra Wannerstedt, Katrin Wahlberg

KOSTYMASSISTENT Camilla Rådén

KOSTYMTEKNIK Johan Björk

TACK TILL ALLA MEDVERKANDE ARTISTER

Julietta Birkeland, Maja Frydén, Joa Helgesson, Vivianne Holmberg, Sarah Erin Keaveaney Marin Jalut Motte, Christina Nilsson, Elin Rombo, Jihan Shin, Pauline Simon, Jenny Soddu, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör. Tack även till Märtha och Elise.

 

Alla musikutdrag är inspelade av Kungliga Hovkapellet och även några med Kungliga Operans kör, förutom Ariadne på Naxos (Richard Strauss, Orchester der Wiener Staatsoper, dirigent Christian Thielemann), Strandad (Karin Rehnqvist, Lamento – Rytmen av en röst, Kungliga Filharmoniska Orkestern, dirigent Göran W. Nilson), Robbins/Balanchine (Frédéric Chopin, piano Alessandro Deljavan) och Flyg vart du vill (Richard Wagner/Willi Bopp).

 

Kungliga Operan reserverar sig
för ändringar i säsongsprogrammet.