För bästa upplevelse,
upptäck programmet med ljud.
Fredrik Lindgren VD
Kära besökare, 2023 är ett stort år för Kungliga Operan. Det är inte många operakompanier som har en så lång och livskraftig historia – 250 år. Lika stolta som vi är över vårt förflutna, lika passionerade är vi inför att fortsätta att forma framtidens uttryck inom opera, balett och musikalisk scenkonst för barn och unga. Samhället står aldrig still, konsten står aldrig still, och det gör inte vi heller.
Oavsett om du kommer till vårt fysiska operahus eller upplever våra föreställningar på Operan Play, oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans i landet, om du har lång vana av att njuta av musikalisk scenkonst eller ska göra det för första gången, vill jag att du ska känna dig varmt välkommen. Kungliga Operan är hela Sveriges operahus. Mitt operahus är ditt operahus.
Fredrik Lindgren VD
Vi spänner bågen för framtiden och stakar ut riktningen för Kungliga Operan och för vår tradition, konstformerna som vi har ett särskilt ansvar för. Operan är inte bara huset, Operan är människorna här och alla de aktiviteter som vi skapar tillsammans i såväl Operahuset som i andra sammanhang. Våra återkommande gratisevenemang i Hagaparken, konserten på Gustav Adolfs torg i samband med Stockholms kulturfestival och balettföreställningen i Vitabergsparken lockade rekordpublik under 2022. Jag är så otroligt glad och stolt över att våra konstformer och våra artister väcker ett sådant intresse hos en bred allmänhet.
Jag vill att Kungliga Operan ska vara en naturlig mötesplats där vi även lyfter de samhällsutmaningar som är relevanta för oss alla. Konsten kan illustrera dessa utmaningar men också bidra till en diskussion, som kan leda till att vi hittar nya vägar framåt och hanterar utmaningarna på ett nytt sätt, med nya ögon. Konsten erbjuder också sinnlig njutning och välbehövligt andrum från vardagens bekymmer. Allt detta och mer försöker vi på Kungliga Operan ge till er, vår kära publik, ny såväl som återkommande. 2023 tar vi i från tårna lite extra för att ge vårt allra bästa. Jag tror inte att du kommer bli besviken. Vi ses!
Fredrik Lindgren VD
Ellen Lamm KONSTNÄRLIG CHEF UNGA PÅ OPERAN
»Vi på Unga på Operan har ett fantastiskt uppdrag: att skapa opera, balett och dans som vänder sig till barn och unga utifrån deras perspektiv och behov«, säger Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga på Operan. »Våra verk är specialskrivna för vår målgrupp och våra föreställningar möter barn och unga i ögonhöjd. Barnpubliken är inte en enda publik utan många olika. Och vår publik är nyfiken, hungrig, vetgirig, utmanande och alldeles, alldeles underbar.«
»Under jubileumsåret 2023 gör vi allt för att
alla från de yngsta barnen till ungdomar i
övre tonåren ska känna sig välkomna till
Kungliga Operan.
Ellen Lamm KONSTNÄRLIG CHEF UNGA PÅ OPERAN
Vi presenterar urpremiären av Var är smörgåsen? där radarparet Pija Lindenbaum och Niklas Brommare berättar en rörande historia för barn i lågstadieåldern om att hitta sin egen plats i världen, och att få leva sitt liv på ett sätt som inte är som alla andras. Var är smörgåsen? är baserad på verkliga händelser och även Klaus Nomi handlar om en verklig person. Denna vemodiga och kritikerrosade monologopera om den avantgardistiske outsidern får i höst äntligen chans att ses av en stor publik.
Klaus Nomi vänder sig till unga från 16 år och uppåt. Vi släpper också nya avsnitt av vår webbserie Det magiska huset där livet på och bakom scenen framträder på ett lättillgängligt och lekfullt sätt. Under våren får våra fullmatade Barnlördagar två nya program som på olika sätt lyfter fram det historiska med operasång och barockdans, en tidsresa genom 250 år.«
Ellen Lamm KONSTNÄRLIG CHEF UNGA PÅ OPERAN
Michael Cavanagh OPERACHEF
»År 2023 blir ett år av firande«, säger operachef Michael Cavanagh och utvecklar: »Jag vill fira konstformen. Jag vill fira vad vi kan göra med den – vad vi har gjort med den historiskt, vad vi gör med den i nuet och vad vi vill göra med den i framtiden. I Jubileumsföreställning som vi ger i januari går vi tillbaka till våra rötter, Kungliga Operans allra tidigaste dagar; i repriserna kryssar vi mellan några av alla fantastiska uppsättningar som vi har gjort; och vi frågar oss också: vart är vi på väg? Svaret är: mot ett operahus med lägre trösklar. Vi bjuder in fler att komma till Operan – Broadwayfans till Sweeney Todd, gamers till konserter som den nyligen spelade DICE at the Opera, maskeradälskare till vår stora Nyårsmaskerad som avslutar 2023 – och breddar definitionen av vad opera är och vad ett operahus kan vara.«
Michael Cavanagh OPERACHEF
Michael Cavanagh är, förutom operachef på Kungliga Operan, även regissör, och i den rollen både inleder och avslutar han 2023. Den nyligen bortgångne giganten Stephen Sondheims älskade Sweeney Todd har premiär i januari, medan en ny och postapokalyptisk uppsättning av Mozarts ikoniska Don Giovanni når oss i december. »Vi börjar i en mörk skildring av 1800-talets London och slutar i en mörk vision av framtiden«, säger han och skrattar, »men däremellan finns ljus: en magnifik uppsättning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm regisserad av Tobias Theorell och det storslagna uruppförandet av Melancholia, Mikael Karlssons operaversion av Lars von Triers fascinerande succéfilm.« Anne Sofie von Otter sjunger i den sistnämnda produktionen, och hon gör även rollen som grevinnan i en konsertant version av Tjajkovskijs vackra opera Spader dam. »Dessutom fortsätter vi med konceptet Short Stories, där nya tonsättare får pröva sina idéer
och skapa novelloperor, tre på en kväll. Och vi presenterar även repriser av publikfavoriterna Tosca, Rigoletto, Salome och Elektra. År 2023
blir otroligt.«
Michael Cavanagh OPERACHEF
Nicolas Le Riche BALETTCHEF
»Balett är en underbar och inspirerande konstform. Det är konsten för det flyktiga med kapacitet att beröra din själ och avslöja dina känslor«, säger Kungliga Operans balettchef Nicolas Le Riche. »Du behöver inte ha några förkunskaper. Bara sätt dig ned, titta, känn, njut.«
2023 är ett viktigt år för Kungliga Baletten, som grundades av Gustav III för 250 år sedan. »Vi vill hylla vårt arv och våra artisters bidrag som inspirerar våra liv. Det finns så mycket kunskap
i huset. Varje dag arbetar vi för att ge publiken
nya konstnärliga perspektiv och enastående föreställningar.«
Nicolas Le Riche BALETTCHEF
»Under 2023 vill vi att hela Sverige ska känna sig välkomna att vara med och fira vår konstform. Kungliga Baletten kommer att presentera två episka baletter: Manon och Le Corsaire. Båda är stora dramatiska berättelsedrivna baletter där
hela kompaniet får glänsa. »Klassikern Manon kommer åter i legendaren sir Kenneth MacMillans koreografi, medan piratäventyret Le Corsaire är i helt ny koreografi av José Carlos Martinez. Året bjuder även på repriser av de älskade produktionerna Nötknäpparen av Pär Isberg och Julia & Romeo av Mats Ek, och äntligen får en stor livepublik chans att se de fortfarande mycket färska dansverken CACTI, Riptide och Minus 16, i trippelföreställningen Ekman/Hjálmarsdóttir/Naharin.
Utöver det blir det premiär för konceptet Young Choreographers, där dansare ur Kungliga Baletten får jobba fram egna koreografier. »Jag vill ge dansarna verktygen att visa vad de har inom sig själva, och jag vill att publiken ska få en chans att se var den nya generationen koreografer befinner sig just nu«, säger Nicolas Le Riche, »för det är de som kommer skapa morgondagens trender.«
Nicolas Le Riche BALETTCHEF
Alan Gilbert MUSIKCHEF
Det säger Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert, som under 2023 dirigerar operorna Tosca, Salome, Spader dam och Elektra. »Publiken känner när musiker verkligen ger av sig själva i ett framträdande. Som musikchef är det mitt jobb att skapa en atmosfär där alla musiker inte bara har förmågan att ge sitt bästa utan också verkligen känner en passionerad lust att göra det.« Han beskriver sitt samarbete med Kungliga Hovkapellet som en two-way street, en ömsesidig relation: »För jag har så mycket att lära av orkestern och av hela Operan. Ett operakompani som varit aktivt i så många år har en kollektiv erfarenhet och kunskap som inte går att kopiera. Man måste uppleva det för att förstå det. Jag har gjort en hel del opera genom åren, men att vara så här intimt involverad med ett operakompani ger mig en möjlighet att gå djupare in i konstformen. Så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.«
Alan Gilbert MUSIKCHEF
Unga på Operan öppnar nya världar för ung publik. Varje år deltar cirka 50 000 barn och unga i Operans verksamhet. Förutom att skapa föreställningar med musik, dans och opera, riktade till publik från de allra yngsta till unga vuxna, har Unga på Operan en omfattande pedagogisk verksamhet både i Operahuset och
ute på skolor. Dessutom erbjuder vi ytterligare aktiviteter för barn i form av Barnlördagar och lovaktiviteter. Nyheter under Jubileumsåret är Prova på Barockdans, Operan 250 år - barnlördagskonsert och Prova på operasång. Utöver det har vi så klart våra Prova på balett
och guidade visningar.
Det magiska huset är Operan Plays webbserie för barn och unga och alla andra som är nyfikna på oss här i Operahuset.
Förutom ovan nämnda operor dirigerar Alan Gilbert Jubileumsafton och två konserter med Kungliga Hovkapellet.
Alan Gilbert är en av världens mest eftertraktade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har prisats med ett
flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och
sin nyfikenhet på musik som ligger utanför
den traditionella repertoaren. För den svenska publiken är han ett välkänt namn efter sina
många år som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna, en orkester som han numera
är hedersdirigent för.
I dag kombinerar Alan uppdraget som
Kungliga Operans musikchef med ett annat prestigefyllt uppdrag, som chefsdirigent för Elbfilharmonikerna i Hamburg.
Alan Gilbert MUSIKCHEF
Det var invandrade spelmän, »pijpare och trompetare« som lade grunden till Kungliga Hovkapellet. Nästan 500 år senare är de inte bara en av världens äldsta orkestrar utan också Sveriges största med sina 105 musiker. Från att ha varit en hovmusikinstitution under Gustav Vasa är de, sedan Kungliga Operan grundades 1773, husets hjärta och förenar alla dess konstformer.
Förutom att spela i föreställningar av operor
och baletter framför Hovkapellets musiker symfonikonserter, kammarkonserter och lunchkonserter. Ett särskilt ansvar för Hovkapellet har Operans musikchef, världsdirigenten
Alan Gilbert.
2 & 6 FEBRUARI 2023
Musik av Gerald Finzi, Benjamin Britten och Edward Elgar
6 JUNI 2023
12 OKTOBER & 24 NOVEMBER 2023
2 & 6 FEBRUARI 2023
Musik av Gerald Finzi, Benjamin Britten och Edward Elgar
6 JUNI 2023
20 JUNI 2023
I samarbete med Stockholms Kulturfestival
12 OKTOBER & 24 NOVEMBER 2023
Flera dagar i veckan ges våra populära lunchkonserter i vackra Guldfoajén med
Kungliga Operans egna artister.
Datum presenteras senare
Öppna föreläsningar, introduktionskvällar, premiärsamtal, presentationer av kvällens föreställning, återkommande samarbeten med Dramaten och unika möten med koreografer, sångare, tonsättare och regissörer. Passa på att förgylla och fördjupa din upplevelse med oss!
Inget log-in. Inga avgifter.
För dig som inte kan komma till Operahuset visar Operan Play utvalda föreställningar.
Björnar, vampyrer eller trebenta grisetter... Kungliga Operans kör bemästrar sång på absolut högsta nivå samtidigt som de både agerar och dansar på scenen. Kungliga Operans kör var med redan vid den första premiären 1773 och har sedan dess varit en oumbärlig del av Kungliga Operans verksamhet.
Kungliga Baletten är ett av världens äldsta balettkompanier och grundades redan 1773 av Gustav III. Det är Sveriges största danskompani med uppdrag att vårda och utveckla den klassiska baletten, i kombination med moderna och nyskapande verk. År 2023 firar alltså även Kungliga Baletten 250 år!
Kungliga Operan har idag cirka 20 fast anställda sångare som tillsammans med svenska och utländska gästsolister står för rollerna i alla produktioner. Gäster denna säsong är bland andra Piotr Beczala, Nina Stemme, Malin Byström, Anne Sofie von Otter, Elin Rombo, Yana Kleyn, Eri Nakamura, Christina Nilsson, Lauren Snouffer, Daniel Johansson, Rihab Chaieb och Nicole Cabell på Operans stora scen.
Följ med på en cirka en timme lång guidad tur genom Operahuset och dess historia! Lyssna till personliga berättelser som inte finns nedskrivna i några guideböcker. För alla åldrar. Jubileumsvisningar erbjuds varje månad.
En utställning i Livrustkammarens magiska valv
om den gustavianska tidens skådespel och
politik på den kungliga scenen. Ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan,
utställningen öppnar oktober 2023.
Mer information kommer.
Vill du bidra till scenkonstens utveckling och förädling? Du kan stödja specifika projekt, bli företagspartner eller medlem i vår Donationsfond.
Cecilia Kolga WALLENIUS
SAMARBETSPARTNER
WALLENIUS
FÖRETAGSVÄN
SAVANA
TACK TILL VÅRA DONATORER
FÖR ERT VÄRDEFULLA ENGAGEMANG!
Alf & Bibbi Sollevi
Anders Holmlund
Anders och Hilary Johansson
André Andersson
Barbro Saléns stiftelse
Bjoern Rhodiner & Göran Åholm
Bruno & Ulla Trönnberg
Carl & Margareta Adlercreutz
Carl-Johan Bonnier
Familjen Anders Börjesson
Fanny Sachs & Marcus Wallenberg
Gaby Borglund
Hélène Thofelt Sundberg
Johan & Milena Veertee
Jörgen & Lena Österberg
Karl Otto & Ingemo Bonnier
Kerstin & Melker Schörling
Lars Lundqvist
Lennart & Kitty Ericsson
Magnus Sundström
Margareta Wallenius-Kleberg
Mats & Eva Qviberg
Olof Hellstenius
Paul & Monica Lederhausen
Stefan & Kristin Hellberg
Thomas & Annette Ericson
Tore Erkén
Till minne Gunnar & Märta Unger
Till minne Jan Ohlin
Samt ett flertal anonyma givare.
TACK TILL ALLA STIFTELSER SOM STÖDJER
OSS MED BIDRAG OCH ENGAGEMANG!
Anders Walls stiftelse
Signatur
Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden
Välkommen till en kulinarisk upplevelse i en vacker och historisk miljö, en trappa ned från Kungliga Operans entré. I början av 1900-talet ett stammishak för bohemer – idag kan alla njuta av denna unika miljö och klassiska arkitektur, med en atmosfär och meny signerad Grodan.
Vilka stod på scenen under ditt första operabesök? Hur såg en affisch ut på slutet av 1800-talet? I våra gömmor finns många skatter. Förskonat från eldsvådor och andra skador har Kungliga Operan, som ett av Europas äldsta operahus, välbevarade arkiv och samlingar.
På bilden syns en fond från Trollflöjten 1854
KUNGLIGA OPERANS SÄSONGSPROGRAM
ÄR VINNARE AV SVENSKA DESIGNPRISET
OCH PUBLISHINGPRISET SAMT
CLIO CREATIVITY AWARDS
ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Lindgren
KOMMUNIKATIONSCHEF &
IDÉANSVARIG Catarina Falkenhav
PROJEKTLEDARE Annica Sand
TEXTER Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Sara Stolt
MUSIKREDAKTÖR (Förutom Jubileumsserien)
Torbjörn Eriksson
FOTO Carl Bengtsson, Aida Chehrehgosha, Robert Eldrim,
Anja Frers, Klara G, Markus Gårder, Marcus Hansen, Henrik Halvarsson, Karolina Henke, Knotan, Thomas Klementsson, Nils Emil Nylander, Sara P Borgström, Joel Rhodin, Emil Roberg, Ewa-Marie Rundqvist, Elisabeth Toll, Sören Vilks,
Alexander Kenney
FILM Arthur Ljunggren, Caj Müller, Henrik Halvarsson, Karolina Henke, Thomas Klementsson
STYLING Martin Bergström, Niklas Hansen, Bente Rolandsdotter, Nina Sandström, Jeanette Stener, Linea Stenfors, Magdalena Åberg
MAKE UP & HÅR Mika Hedström, Catherine Dichy, Daniela Krestelica, Sofia Ranow, Petra Stenhammar, Therese Svenbo, Martin Sundqvist, Sandra Wannerstedt
KOSTYMteknik Camilla Rådén
TACK TILL ALLA ARTISTER PÅ BILDERNA
Malin Byström, Christiana de Blank, Alessa Rogers, Richard Hamrin, Eduardo Pavoni, Daniel Goldsmith, Therese Badman Stenius, Madeleine Barringer, Anne Sofie von Otter, Rikako Shibamoto, Luiza Lopez, Luca Righi, Ola Eliasson, Robert Fux, Johanna Rudström, Vivianne Holmberg, Kungliga Hovkapellet,
Kungliga Operans kör.
Tack till Lena Lindgren för fonden till Sweeney Todd, Joseph Sturdy för rörelseinstruktion samt även till Rolf Jenner, Niki Bergman och Monica Hörnfeldt. Tack till WOS Store för lån
av smycken.
musik
Alla musikutdrag är inspelade av Kungliga Hovkapellet och även några med Kungliga Operans kör, förutom Jacques Offenbach: Les Contes d’Hoffmann, Orchestre National de Paris, Seiji Ozawa. Deutsche Grammophon. F. A. B. Helena Munktell:
I Firenze, Swedish Radio Symphony Orchestra, Tobias Ringborg. Sterling. Musica Sveciae, Antonín Dvořák, Symphony No. in D Minor, Op. 70 B. 141, London Symphony Orchestra, Sir Colin Davis. LSO Live, Adolphe Adam: Le Corsaire, Evergreen Symphony Orchestra, Kevin Galiè. CD Baby. Benjamin Britten: A Midsummer Night’s Dream, London Symphony Orchestra,
Sir Colin Davis. Decca. Stephen Sondheim: Sweeney Todd, American Theatre Orchestra. RCA. Piotr Beczala: “Vincero!” Giacomo Puccini “E lucevan le stelle”, Orquestra de la Communitat Valenciana, Marco Boemi. Pentatone. Klaus Nomi: Nomi Song, Klaus Nomi. Wixen Music Publishing.
JUBILEUMSBILDER 2023
Konstnärsduon Cooper & Gorfer har i samarbete med Operans artister, ateljéer, verkstäder och arkiv skapat en bild- och filmserie i tre delar på temat Dåtid, Nutid och Framtid för Kungliga Operans jubileumsår. I 250 år har Operans kollektiva maskineri skapat scenkonst för sin publik. I motiven “Ikonen”, “Illusionisten” och “Lyssnaren” vävs sång, dans, musik genom historien samman.
foto/regi Cooper & Gorfer
filmfoto Conny Fridh
filmklippare Arthur Ljunggren
b-foto Justin LeBlanc
drönarfoto Max Wångdahl
gaffer Joakim Strömberg
post-produktion Jesper Hammarbäck
IkONen
Karolina Blixt, Joakim Adeberg, Karl Erik Wigle Andersson, Kirill Monereo De La Sota, Luiza Lopes De Freitas, Abby Morgan, Daniel Norgren Jensen, Stephanie Watkinson.
musik Jonas Redig ur Klaus Nomi, sång Rickard Hamrin / fond Aniara av Sven X:et Eriksson / kostym Astrid Lynge Ottosen från Snödrottningen, Bente Rolandsdotter från
Klaus Nomi
illusionisten
Adi Abudureheman, Karl Erik Wigle Andersson, Kirill Monereo De La Sota, Abby Morgan, Sarah Erin Keaveney / musik Mikael Karlsson ur Melancholia. FOND Candide av Markus Granqvist / kostym Felicia Halén Fredell.
lyssnaren
Eli Lecapre, Ayman Al Fakir, Thobias Nilsson, Indra Strautmanis / musik Mozart ur Don Giovanni FOND Raymonda av Patrick Kinmonth / Kostym Lena Lindgren
från Orlando
rörelseinstruktion Nicolas Le Riche
mask Sandra Wennerstedt
mask assistenter Elin Törnqvist, My Andersson
kostym Camilla Rådén, Jeanette Stener
teknik Leif Ericsson, Magnus Östergren, Jonas Lundqvist, Tommy Paulsson, Calle Puentes, Sven Almqvist, David Israelsson, Björn Kiltorp och dekormåleriet med flera.
Tack även till Lukas Frostegren, Vincent Granath, Sara Nordh samt till Helena Iggander, Lisa Svanberg Nilsson, Emma LeBlanc, Torun Alenius, Patrik Andersson och hela Operans ateljéer och verkstäder.
Kungliga Operan reserverar sig
för ändringar i säsongsprogrammet.
På OperaVsion från 12 maj
Med stöd av EU:s program Kreativa Europa